Meer productiviteit & efficiënter werken: 3 tips voor ondernemers

Vrouwelijke ondernemer blogt over productiviteit op de laptop
Meer productiviteit en efficiënter werken. Nooit meer je aandacht verliezen en doorwerken met een moe hoofd, maar minder uren maken en méér werk gedaan krijgen? Dit is hoe ik het doe:

Als fotograaf en business mentor zijn mijn dagen gevarieerd. De ene dag ben ik aan het fotograferen op locatie of spreek ik de hele dag mentorstudenten en de andere dag zit ik thuis achter mijn computer. Wat doe ik op de dagen dat ik niet aan het fotograferen of mentoren ben? Hoe deel ik mijn dag in en waarom? Drie tips voor meer productiviteit:

1. Deel je taken in blokken in

Mails beantwoorden, social media updaten, facturen: ik doe het allemaal first thing in the morning. Het werkt voor mij ontzettend goed om mijn taken in blokken in te delen. Toen ik dat nog niet deed, was ik de hele dag mails aan het beantwoorden en werd ik constant gestoord tijdens het werken. Doordat ik er nu bewust zo’n blok aan heb gehangen (en me daar ook aan houd!), is de rest van de dag vrij voor andere dingen. En zo werkt dat eigenlijk met alles wat ik op een dag doe. Resultaat: veel meer concentratie en een leger hoofd. Mocht je dit nu interessant vinden, check dan ook zeker eens het concept ‘timeboxen’. Aanrader!

2. Ultieme productiviteit? Werken wanneer je op je best bent

Ik floreer ’s ochtends. Zet mij om 7 uur achter de computer en ik zit vol energie! Ik heb de meeste inspiratie, kan nieuwe ideeën binnen no time uitwerken en heb een helder hoofd. Weten wanneer je op je best bent, is essentieel voor je workflow. De middag is voor mij één grote cup-a-soup dip. Dus doordat ik ’s ochtends de dingen doe waarvoor ik mijn concentratie & inspiratie nodig heb, houd ik ’s middags tijd over om dingen te doen waar ik minder concentratie voor nodig heb. Door mijn natuurlijke ritme te respecteren, werk ik een stuk sneller en efficiënter.

3. Weet: niet werken, is niet erg

Iemand moet het je zeggen: niet werken is niet erg, want werken terwijl je eigenlijk niets gedaan krijgt, is werken voor niets! Denk er maar eens over na. Voorheen bleef ik maar werken, omdat ik me schuldig voelde als ik stopte. Ik had het idee dat ik móest werken omdat het nu eenmaal zo hoort en/of omdat ik iets echt af moest hebben. Ik kon uren aan een blog of fotoshoot zitten, alleen om er de volgende dag naar te kijken en weer opnieuw te moeten beginnen omdat bleek dat ik er met mijn warrige hoofd niets van had gebakken. Werken voor niets is simpelweg zonde van je tijd. Respecteer jouw natuurlijke ritme daarin en je zult zien dat je een stuk meer gedaan krijgt.

Vind je het fijn om even te sparren en praat je liever één-op-één over jouw bedrijf? Daar is de de hotline voor! Samen kijken we, per mail of telefonisch, of een business mentor voor jou het antwoord is en hoe ik je het beste kan helpen richting een succesvol bedrijf waar je fijn van kunt leven én gelukkig van wordt.

Business mentor Melanie Caitlin

Wil jij meer succes & meer klanten?

 

Hi, ik ben Melanie en ik help creatieve ondernemers met het opbouwen van een succesvol én happy bedrijf. Noem me een business mentor, business coach, je stok achter de deur, die fijne raad of een goede kop thee. Soms heb je ondanks al je enthousiasme en harde werken gewoon even iemand anders nodig om verder te komen!

x Melanie

Let's connect on Instagram